Confusion

Tankar om vad, var, hur och varför!

Men har jag kanske fel???

Att använda RAW är jag alldeles för slö att göra. Jag älskar att fotgrafera, leta motiv, komponera och använda mej av mina fotografiska erfarenheter. När det sen kommer till att behandla bilderna i datorn drar jag mej in i det sista, jag tycker det är alldeles för tidsödslande och rent av tråkigt!

Men har jag kanske fel??? Jag tycker att med mina egna inställningar producerar min Canon 30D grymt bra jpeg.... Men har jag kanske fel???

Jag har testat att använda mej av DPP programvara för konvertering av RAW  men tycker att jag inte ser någon speciell skillnad i förhållande till jpeg direkt från kameran...Men har jag kanske fel???

Är det dags att tänka om och verkligen satsa mer tid på bildbehandling trots att det riktigt roliga med foto är själva fotograferingen???...Men har jag kanske fel???

Inlagt 2007-07-30 09:11 | Läst 2728 ggr. | Permalink
Intressanta synpunkter. Jag har själv ofta ifrågasatt behovet av RAW med efterföljande och tidskrävande efterbehandling. Det kan ju förstöra mycket av fotoglädjen. JPEG med adekvat kamerainställning ger, enligt min mening, oftast tillräckligt gott resultat.
Nää Glenn jag håller fullständigt med dig.jag har sett hur man arbetar med RAW och det går enligt min mening precis lika bra att arbeta med JPEG. Men de e min uppfattning och jag vet att många tycker att jag har fel. Men jag fortsätter i allafall med JPEG.// Anna
Jag håller oxå med nedanstående. Fotograferar mest i jpg här oxå. Dels pga extra jobbet med att fota raw plus att det tar upp betydligt mer i utrymmesväg. Beror ju på vad man fotograferar oxå, i en rawbild så finns det ju betydligt mer information mot för en komprimerad jpg. Men för alldagliga bilder anser jag att jpg duger alldeles förträffligt..

Fotar man mycke modeller exempelvis så är det nog mer att föredra att fota med raw :)
Hur skulle du kunna ha fel? Om du är nöjd med resultatet så är det ju rätt. För egen del växlar jag mellan olika sätt att jobba. För det mesta kör jag raw. Under Stockholm jazz plåtade jag dubbelt av allt. Jpg för att ha färdiga filer att webpublicera snabbt, och raw för att kunna jobba mer noggrant mot tryck senare. Som det ser ut nu kommer jpegfilerna räcka gott och väl för båda ändamålen.

Men så jobbigt är det inte med råkonvertering. Kom igen, det är ju en västanfläkt jämfört med hur det var i mörkrummet för oss som var med ;-)(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver